Алфа Рисърч: 58% анкетирани искат да участват в местните избори

Две седмици преди 25 октомври, когато ще се проведат местни избори и национален референдум, 39% от българите не са запознати с нито една проява на над 42 000-те кандидати за кметове и общински съветници. Това е основният извод от националното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч”, проведено в периода 1-5 октомври сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна.

Въпреки, че местните избори са едни от малкото със силно доминиращ мажоритарен елемент, най-забелязвани от избирателите в кампанията са прояви на политическите партии - 46%, следвани от тези на местни влиятелни личности - 15%, работодатели и бизнесмени - 11%.

Акцентът на кампанията се измества от информиране към пряко въздействие върху избирателите чрез хора, от които те зависят. Около една пета от анкетираните възприемат за нормални практики като помощ в натура, намаление в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. Сред хората с по-ниско образование и доходи, жители на малки населени места този дял нараства до една четвърт, а сред етническите малцинства – над 50 на сто.

В резултат, все по-малка част от избирателите - 14% оценяват изборите в България като честни. Подобни са и очакванията и за предстоящия местен вот - 17%. Делът на положителните оценки спада още повече - до 7%, сред социалните групи, на които най-често се предлагат услуги или пари срещу вот.

Общо 58% заявяват намерение да участват в местните избори като мнозинството от тях са запознати с възможността за пренареждане на листите с преференция. По-малко от половината обаче планират да се възползват от нея като това са предимно високо образовани избиратели от големите градски центрове, показва проучването на "Алфа Рисърч”.

Над една трета от пълнолетните жители на страната остават незапознати с провеждането на националния референдум за електронното гласуване на 25-ти октомври. Слабата ангажираност на партиите с каузата за електронно дистанционно гласуване се възприема от избирателите като желание за запазване на статуквото. Независимо от това дали знаят или не, че на 25 октомври ще се гласува и на национален референдум, 71% от българите смятат, че е важно гражданите да изразят мнението си по въпроса "за" или "против" електронното гласуване. Аргументите в подкрепа на електронния вот печелят значително повече привърженици от тези против.

Share this post

Leave a comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
6 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Кой сме ние

Екип от професионалисти в професионалното образование – най-големия център за професионално обучение в България – с над 150 лицензирани професии, в които се включват повече от 250 специалности.В 10-годишната история на фирмата ни сме преживели върхове и спадове, но днес можем да предложим качествено професионално обучение при гъвкава система на разпределение на теория и практика.