Българите са спестили още 155 млн. лева през септември тази година

През септември домакинствата спестиха още 155 млн. лв. в банките. Сумата е по-голяма в сравнение с вложените 87 млн. лв. през август, като тенденцията за ръст на спестяванията на населението се запазва на фона на ниските лихвени проценти по депозитите и все още ниските вложения в алтернативни инструменти, носещи доходност.
В деветия месец на 2015 г. депозитите на сектор домакинства нарастват до 41,078 млрд. лв., разкрива паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). Сумата за пръв път прекрачва границата от 41 млрд. лв.
Само през третото тримесечие на 2015 г. населението увеличи спестяванията си с 498 млн. лв. Това е повече спрямо вложените 174 млн. лв. през второто тримесечие, но и наполовина по-малко в сравнение с депозираните 1,144 млрд. лв. през първото тримесечие на годината. Така от началото на годината до края на септември ръстът на депозитите на домакинствата се равнява на 1,816 млрд. лв.
Отделно, през септември депозитите на фирмите растат със 151 млн. лв. Спестяванията на нефинансовите предприятия възлизат на 16,85 млрд. лв., като сумата е с 0,9% по-голяма в сравнение с тази, отчетена в края на август, и с 3,9% по-висока спрямо септември миналата година.

Share this post

Leave a comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
1 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Кой сме ние

Екип от професионалисти в професионалното образование – най-големия център за професионално обучение в България – с над 150 лицензирани професии, в които се включват повече от 250 специалности.В 10-годишната история на фирмата ни сме преживели върхове и спадове, но днес можем да предложим качествено професионално обучение при гъвкава система на разпределение на теория и практика.