МОН предлага удължаване на учебната година

На проведено днес обществено заседание на Обществения съвет към министъра на образованието и науката бяха представени проектите на държавни образователни стандарти за учебния план, за общообразователната подготовка, познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.
Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че новият учебния план предвижда да има промяна в броя на учебните седмици на учениците от 1-ви до 12-и клас. Учениците от началния курс (от 1-ви до 4-ти) ще учат 34 учебни седмици и ще завършват на 15 юни, а не както до сега на 24-ти май. Учениците от 5-ти до 11-ти клас ще участ 36 седмици и ще завършват на 30-ти юни. Единствено учениците в 12-ти клас ще завършват на 24-ти май, заради кандидат-студентските изпити.
Кастрева подчерта, че с новите промени се цели да бъдат по-малко натоварени учениците, а периодът на прекъсване на учебните занятия да бъде по-малък. Началото на учебната година се запазва, както до сега - 15-ти септември, а ваканциите ще се определят от министъра на образованието всяка година.
Предстои да се въведат и нови предмети, като "Предприемачество", "Гражданско образование", "Компютърно моделиране". "Компютърно моделиране" ще изучават учениците от 3-ти до 12-ти клас. То ще е съобразено с възрастта на децата. Изобразителното изкуство и музиката няма да отпаднат от учебните планове, стана ясно още по време на дискусията.

 

Share this post

Leave a comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Кой сме ние

Екип от професионалисти в професионалното образование – най-големия център за професионално обучение в България – с над 150 лицензирани професии, в които се включват повече от 250 специалности.В 10-годишната история на фирмата ни сме преживели върхове и спадове, но днес можем да предложим качествено професионално обучение при гъвкава система на разпределение на теория и практика.